VPN Nedir? - Yazılım-Mobil-Ticaret Uygulamaları&Haberleri

Tuesday, September 24, 2019

VPN Nedir?

Bu bir misafir makalesidir. 

VPN Nedir? VPN İndir

VPN Nedir? VPN İndir! VPN, bilgisayarınız ya da internete bağlanmak için kullandığınız cihazın başka bir cihaz üzerinden internete bağlanmasını sağlayan bir teknolojidir. VPN programları bunu çeşitli tünelleme protokolleri ile gerçekleştirirler. Bu tünelleme protokolleri ile oluşan sanal özel ağ ise çeşitli şifreleme algoritmaları ile şifrelenir. Bu şekilde VPN teknolojisi cihazın internette hem gizli hem de güvenli olmasını sağlar.

Bilgisayarınıza VPN indirerek neler yapabilirsiniz? Bilgisayarınıza, akıllı telefonunuza ya da tabletinize VPN indirerek yasaklı sitelere girişten çok daha fazlasını gerçekleştirebilirsiniz. VPN indirerek siber dünyadaki sınırları ortadan kaldırabilirsiniz.

VPN İndirerek Anonimlik Kazanın

Bilgisayarınıza ya da akıllı telefonunuza VPN indirerek öncelikle cihazınızın kimliğini internet üzerinde gizleyebilirsiniz. Peki, bu nasıl gerçekleşiyor? İnternete evinizde ya da ofisinizde bilgisayarınızdan bağlanırken cihazınıza kullandığınız yerel ya da geniş alan ağının servis sağlayıcısı tarafından internet protokol (IP) adresi atanıyor. Bu IP adresiniz ile cihazınız internetteki diğer cihazlarla sorunsuz iletişim kurabiliyor ve bilgi alışverişi yapabiliyor.

Cihazınıza VPN indirdiğinizde ve VPN programını aktifleştirdiğinizde cihazınızın IP adresi otomatik olarak VPN sunucusunun IP adresini alıyor ve sizin IP adresiniz gizleniyor.

IP adresi bir cihazın fiziki olarak tam konumunu sağlamasa da bulunduğu mahalleye kadar fiziki adresini doğru bir şekilde verebilir. Bu da sizi siber saldırılardan ziyade fiziki saldırılara da maruz bırakabilir.

 IP adresinizi kimler biliyor? Ziyaret ettiğiniz web sitelerin hepsi IP adresinizi kaydediyor. IP adresiniz üzerinden reklamlara maruz kalıyorsunuz.

 VPN İndirerek İletişiminizi Şifreleyin

Bilgisayarınıza VPN indirerek bilgisayarınızın internet bağlantısını şifreleyebilirsiniz. Bu şekilde başta internet servis sağlayıcınız olmak üzere üçüncü partilerin ziyaret ettiğiniz web siteleri, çevrimiçi aktivitelerinizi, hangi web siteyi ne zaman ve ne kadar süre ile ziyaret ettiğinizi görmesini engelleyebilirsiniz.

İnternet servis sağlayıcınız bütün bu bilgilere erişebilir. Bu bilgileri kaydediyor ve reklam amaçlı üçüncü partilere satıyor olabilir. VPN ile internet bağlantınız yani internette diğer cihazlarla iletişim kurarken küresel internette seyahat eden veri paketleriniz şifrelenir.

Havaalanı, otel ya da kafe gibi alanlarda şifreli ya da şifresiz olan ortak Wi-Fi ağlarında bilgisayarınızda ya da akıllı telefonunuzda VPN kullanarak iletişiminizi şifreleyebilirsiniz. Bu ağlarda iletişiminizi gözetleyen, kaydeden ve bu iletişimde yer alan kişisel veri ve bilgilerinizin peşinde olan siber saldırganlar olabilir. Siber saldırganların şifresiz olan ortak Wi-Fi ağlarında cihazınızın çevrimiçi aktivitelerini görmesi ve kaydetmesi çok kolaydır. Hatta siber saldırgan bu ağlarda çevrimiçi aktivitelerinize müdahalelerde bulunabilir.

Siber güvenlik şirketi ExpressVPN birçok arama motorunun çevrimiçi aktiviteleri izlediğini ve kaydettiğini belirtiyor. Örneğin, Google! Google çevrimiçi aktivitelerinizi kaydetmekle kalmıyor; bunları analiz ederek yaşınızı, mesleğinizi, hobilerinizi ve daha birçok veri ve bilginizi ortaya çıkarıyor. Google bu veri ve bilgileri daha iyi reklamlar gösterebilmek ve bir sonraki alışverişinizin ne olabileceğini tahmin etmek amacıyla kullanıyor. Google’da aktivite kaydınızı Etkinlik Kontrolleri üzerinden durdurabilirsiniz. VPN kullanmanız bu aktivite kaydını durduramayacaktır fakat veri paketlerinizin şifrelenmesini sağlayacak ve Google gibi arama motorlarının iletişiminizi izlemesini engelleyecektir.


VPN indirerek sadece erişime engelli web sitelere giriş yapmazsınız. VPN indirerek seyahatlerinizde ya da evinizin konforunda internet bağlantınızı siber saldırganlardan koruyabilirsiniz. Man-in-the-middle (ortadaki adam) saldırılarından kendinizi VPN ile koruyabilirsiniz. Değişen IP adresiniz sayesinde internette anonim olurken istenmeyen üçüncü partilerin çevrimiçi aktivitelerinizi kaydetmesini ve analiz etmesini engelleyebilirsiniz. VPN seçerken ücretsiz VPN programı indirmekten kaçınınız. Ücretsiz VPN programları istenmeyen bir üçüncü parti görevi görebilir ve bütün çevrimiçi aktivitenizi kaydedebilir.

NOT: Bu makale Büşra Uğral tarafından hazırlanmıştır.



No comments:

Post a Comment

Yorumunuz için teşekkür ederiz. En kısa zamanda geri dönüş yapacağız.