Paranızı Yönetmenin 10 Kuralı - Yazılım-Mobil-Ticaret Uygulamaları&Haberleri

Sunday, January 14, 2018

Paranızı Yönetmenin 10 Kuralı

Para Yönetimi
Paranızı 10 adımda nasıl yöneteceğinizi öğrenin
foto: google
İyi bir mesleğe ya da iyi bir işe sahip olabilirsiniz. Birçok insana göre çok daha fazla kazanabilirsiniz. Ama kazancınızı yani paranızı nasıl yöneteceğinizi bilmiyorsanız çok kazancın size pek de getirisinin olmadığını anlamanız uzun sürmez. Ve yine kazancınızı kontrol edemezseniz sizden daha az kazanan ama sizin sahip olamadıklarınıza sahip olan kişileri görürsünüz. Peki parayı yönetmek gerekli mi? Paranızı yönetmek size ne kazandırır? Paranızı yönetecek 10 kuralı öğrenmek ister misiniz? Haydi gelin paranızı yönetebileceğiniz 10 kuralı görelim:

Öncelikle kazancınız ister az ister çok olsun. Paranızı yönetmek kazancınızın ne kadar olduğundan daha önemlidir. Parayı yönetmek size maddi manevi pek çok artı kazanç sağlar. Bu sayede hem tasarruf etmeyi hem de boyunuzu aşan borçlardan dolayı oluşacak huzursuzluklardan kurtulmayı öğrenirsiniz. Her işin püf noktaları olduğu gibi paranızı yönetmenin de püf noktaları vardır. Uygulaması oldukça kolay olan bu kurallar gözünüzü korkutmasın. Uygulamaya başlayınca aslında ne kadar da kolay olduğunu göreceksiniz. Şimdi paranızı yönetebileceğiniz 10 kuralı öğrenelim:

İhtiyaçlarınızı anlayın
foto:google
1-İhtiyaçlarınızı Anlayın: İhtiyaçlar sizin hayatınızı devam ettireceğiniz olmazsa olmazlarınızdır. Hepimiz yatımız, katımız olsun isteriz. Yattan kattan önce bize lazım olan giyim,yeme-içme gibi zaruri ihtiyaçlardır. Bunlar karşılanmadan yat kat hayali kurmak da haliyle gereksizdir. Eğer paranızı doğru yönetmek istiyorsanız ihtiyaçlarınızı doğru belirleyin. Paranızı doğru yönetmeye başladığınızda zaruri ihtiyaçlarınızın karşılandığını göreceksiniz. Bunun yanında doğru bir mali yönetim ilerleyen zamanlarda diğer isteklerinizin de karşılanmasını sağlayacaktır.

paranızı doğru yönetin
foto: google
2- Gelir ve Yaşam Dengenizi Kurun: Gelirlerinizle sosyal yaşamınız dengeli olsun. Hatta gelirinizin altında bir sosyal yaşam belirleyin. Daha çok eğleneceğim diyerek kredi kartlarına yüklenmek yerine cüzdanınızdaki ya da bankanızdaki bakiyeniz  oranında eğlence vb etkinlikler planlayın.








yastık altı birikimleriniz olsun
foto: google
3-Kendinize Acil Yardım Fonu Oluşturun:
Acil durumlarda kullanabileceğiniz bir kenarda tasarruf ettiğiniz birikimleriniz olsun. Beklenmeyen bir borç,fatura vb durumlar için kendinize en az 2-3 bin liralık (bu benim tahmin ve hesaplamam) acil yardım fonu oluşturun. Hatta bazı para uzmanları bu fonun 5-6 aylık yetecek kadar hazırlanmasını tavsiye ediyorlar.




gelir gider 3.1 programı
gelir gider 3.1 programı ile bütçenizi kolayca takip edebilirsiniz.
4- Mutlaka Bir Bütçe Planınız Olsun:
Gelirinizi ve giderinizi girdiğiniz ve takip edip düzenlediğiniz bir bütçe planınız olsun. Bu planı uygularken gerçekçi olmaya özen gösterin. Sabit ve değişken gelir ve giderlerinizi her ay net bir biçimde tutmaya özen gösterin.Mümkün mertebe kazancınız elinize geçmeden kendinize o ay uygulamaya çalışacağınız tahmini bir bütçe oluşturun.
(sitemizde yer alan Gelir gider 3.1 programı ile bütçenizi kolayca takip edebilirsiniz.)


giderlerinizi azaltın
foto: google
   5- Giderlerinizi azaltın:
Hedeflerinizi karşılamak için büyük küçük fark etmeden giderlerinizi azaltın. Örneğin daha düşük kiralı bir evde oturmak,Daha lüks bir araç yerine mevcut olanla yetinmek veya mevcut aracınızı birazcık seveceğiniz hale getirmek, öğle yemeklerinizi evden götürmek vb gibi.





paranızdan tasarruf etmeyi öğrenin
foto:google
6- Tasarruf ve Yatırım Yapın:
Her ay az da olsa tasarruf etmeyi alışkanlık haline getirin. Bu tasarruflarınızı ister emekliliğiniz için isterseniz de daha iyi bir yatırım için kullanabilirsiniz. Gerek acil yardım fonunuz gerekse her ay yapacağınız tasarruflarınızı otomatik hale getirmeye özen gösterin.






borçlarınıza dikkat edin
foto:google
7-Mantıklı Borçlanmalara Girin:
Bizdeki meşhur lafı herkes bilir. "Borç yiğidin kamçısıdır". Söz afilli olmakla birlikte boyunuzu aşan her borç aslında sizi huzursuzluğa götüren korkunç bir gerçektir. Bunun için mantıklı ve bütçenize uygun borçlanmalara girin. Borçlanmalarınız net gelirinizin en az %20 'den daha az olsun.







foto: google
8- Borçlarınızı Mutlaka Zamanında Ödeyin:
Her borç aslında sizin gelirinizin üstündeki bir kamburdur. Bu kamburu ortadan kaldırmanın en mantıklı yolu da hiç şüphesiz borçlarınızdan kurtulmaktır. Öncelikle en küçüğünden en büyüğüne borçlarınızın bir listesini yapın. Asgari ödeme yapacağınız borçlarınıza her ay asgari ödemesini mutlaka yapın. Bunun yanında diğer borçlarınızı ödemek için de sıkı bir tutum uygulayın. Her ay diğer borçlarınızdan ödeyebileceğiniz kadarını ödemeye çalışın. Bir borç bittiğinde mutlaka diğer borçlarınıza geçin ve hepsini en kısa sürede bitirmek için gayret edin.

hedefleriniz olsun
foto: google
9-Hedefler Belirleyin ve Ulaşmak İçin Gayret Edin:
Eşinizle ve iş arkadaşlarınızla birlikte kısa ve uzun vadeli hedefler belirleyin. Hedeflerinizin gerçekçi olmasına özen gösterin. Hatta hedeflerinizi yazılı hale getirin. Tüm hedeflerinizin yatırım üzerine para biriktirme  olmasına gerek yok.Mesela çok güzel bir tatil hedefi için de planlama yapabilirsiniz.




foto: google
10-Yardımlaşın:
Veren el,alan elden üstündür diyen bir peygamberimiz ayrıca yardımlaşmayı seven bir toplumumuz var. Paranızı yönetin. Ama hiçbir zaman parayı hayatınızda birinci amaç belirlemeyin. Birçok kişinin dediği gibi gerçek mutluluk paylaşmakta saklıdır. Kazancınızdan başkalarına yardım etmeye özen gösterin.Mümkün mertebe her ay düzenli olarak kazancınızdan bir kısmını ihtiyacı olanlar için yardımlaşmaya ayırın.Az bile olsa bunu alışkanlık haline getirin.


3 comments:

Yorumunuz için teşekkür ederiz. En kısa zamanda geri dönüş yapacağız.