foto:google |
Bütçeyi kısa bir anlatımla gelir ve giderlerinizin planlanması olarak tanımlayabiliriz. Hepimiz küçük ya da büyük bir işle meşgul oluyoruz. Yaptığımız işten elde ettiğimiz kazancımızla da ya yeni yatırımlar yapıyoruz ya da ailemizin geçimini sağlıyoruz. Her iki durumda da bütçe planı yapma zorunluluğu hissediyoruz. Çünkü bütçe planı yaparak gelir ve giderimizi dengeliyoruz.Böylece aşırı borçlanmaktan veya ekonomik anlamda doğabilecek her türlü zarardan minimum ölçüde kendimizi, ailemizi ve işimizi koruyabiliyoruz. Peki bütçe planı yaparken nelere dikkat etmeli?Nasıl bir bütçe hazırlamalı?
Öncelikle bütçe planı yapmaya daha küçük yaştaki çocuklarımızı alıştırarak başlamak gerektiğine inanıyorum. Çocuklarımızı bütçe ile ilgili basit planlar yapmaya teşvik ederek bilinçli hale getirmenin onlara ilerleyen yıllarda dengeli adımlar atmalarını sağlayacağı muhakkaktır. Peki bunu nasıl yapabilirsiniz? Aslında sizin yaptığınızdan çok da farklı olmadığını söyleyebiliriz. Örneğin onlara harçlıklarını biriktirmeyi,öncelikli ihtiyaçlarını karşılamanın önemini istek ve ihtiyaçları arasındaki farkları ayırmayı, biriktirdikleri harçlıkları nasıl değerlendireceklerini öğretebilirsiniz. İnanın bu tür bir eğitim bile onlara çok şeyler kazandıracaktır.
Gelelim şimdi biz büyüklere. Peki biz bütçe planı yaparken nelere dikkat etmeliyiz?Nasıl bir bütçe planı hazırlamalıyız?
foto: google |
Bütçe planı yapabilmeniz için ilk şart net olarak gelir ve giderinizi tespit etmeniz gerekir. eğer maaşlı bir işte çalışıyorsanız gelir kısmını netleştirmek kolaydır. Fakat bir esnaf veya serbest çalışan biriyseniz gelirinizi netleştirmeniz biraz daha zordur. Bu durumda geçen yıllardaki yıllık kazancınızı hesaplayın. Yıllık kazancınızdan ortalama bir aylık kazanç tutarı belirleyin. Böylece net olmasa da aylık bir gelir belirlemiş olursunuz. Gelirinizi belirlediğinize göre aylık giderlerinizi belirleyin. Giderleriniz gelirlerinizin üstünde olmasın. yüksek maaş alan ya da çok kazanan biri bile olsanız giderlerinizi gelirlerinize göre planlayın. Kısacası ayağınızı yorganınıza göre uzatın.
2-BÜTÇENİZİ PLANLAMAK İÇİN BİR TABLO KULLANIN:
Gelir ve gideriniz belli bile olsa planlamanızı yapmak için bir tablo kullanın. Yani planınızı yazılı hale getirin. Bunun için ister bir defter ister bir ajanda isterseniz de bizim sitemizde ziyaretçilerimizin çok talep ettiği gibi bir gelir gider excel programı kullanın.( Sitemizde bütçe ile ilgili olarak yazılmış gelir gider 3.1 versiyonu veya gelir gider 2.3 versiyonu inceleyebilirsiniz.) Planlamanızda tahmini gelir ve giderinizi belirlemeyi borçlarınızı alacaklarınızı eklemeyi, kalan paranızla neler yapacağınızı da planlamayı unutmayın. İşte bu sebeplerden dolayı benim size tavsiyem ister bizim sitemizdeki , isterseniz de başka bir bütçe programı olsun ama bütçe için bir program kullanın.
"""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""
BÜTÇENİZİ PLANLAMAK VE TAKİP ETMEK İÇİN GELİR GİDER 3.1 VERSİYONU KULLANIN.
"""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""
3-BÜTÇE PLANINIZA UYMAYI ALIŞKANLIK HALİNE GETİRİN:
Bütçe planı yaptınız ama uymuyorsanız yaptığınız planın hiç bir anlamı olmayacaktır. Planınızı yaptıktan sonra gelir ve gider veri girişlerinizi muhakkak zamanında yapın. Küçük büyük demeden tüm gelir ve giderinizi programınıza ya da ajandanıza not edin. Belirlediğiniz giderlerin dışına zorunlu kalmadıkça çıkmamaya çalışın. Eğer istenmedik bir gider söz konusu olursa o gideri bir sonraki aydan telafi etmeye çalışın. Yani bir sonraki ay giderlerinizi daha çok minimize etmeye çalışın.
foto:google |
4-TASARRUF YAPMAYI ÖĞRENİN:
Çok yüksek maaşlı yada çok kazanan insanlarda bile yetmiyor kelimesini duyarsınız. Aslında yetmiyor kelimesinin sorumlusu yine biziz. Eğer kazandığınız paranın yetmediğini düşünüyorsanız o zaman kendimizde bazı davranışları değiştirmeli ve geleceğe yönelik ciddi planlamalar yapmalıyız. Öncelikle tasarruf etmeyi öğrenin. Kredi kartlarını elinizden geldiği kadar daha az kullanın. Banka kredilerini mümkün mertebe hiç kullanmayın. Çok lüks bir arabaya bineceğinize ya da çok lüks giyineceğinize daha azı ile yetinmeyi öğrenin.
Yaptığınız tasarrufları iyi bir planlama ile yatırıma dönüştürmeye çalışın. Bu yeni bir iş olabileceği gibi kısa ya da uzun vadeli farklı bir yolda olabilir.
foto:google |
5-İHTİYAÇ VE İSTEKLERİNİZİ NET OLARAK AYIRIN:
Bütçenizi uygulamakta sizi en fazla yoran husus aslında ihtiyaç ve isteklerdir. İhtiyaç ve isteklerinizi ailenizle veya çalışanlarınızla konuşarak net bir şekilde ayırın. İsteklerinizi ikinci planda tutmayı öncelikli olarak ihtiyaçlarınızı gidermeyi alışkanlık haline getirin. Bir diğeri günlük harcamalarınıza dikkat edin. Her gün dışarıda yeme içme alışkanlığından vazgeçin. Bunun yerine bu ihtiyacınızı evde ailenizle gerçekleştirin. Böylece hem ailenizle güzel vakitler geçirmiş hemde dışarıda harcayacağınız parayı cüzdanınızda tutmuş olursunuz.
foto:google |
6- EK KAZANÇLAR YAPABİLECEĞİNİZ YETENEKLERİNİZİ GELİŞTİRİN:
Bütçenize destek vermek için yeteneklerinizi kullanın. Yeteneklerinizi ek kazanca dönüştürecek şekilde geliştirmeye çalışın. Örneğin boş vakitlerde yapabileceğiniz ek işler bulun. Blog yazmak, satış ortaklığı yapmak, çok iyi olduğunuz bir alanda yeni bir iş kurmak, boya badana vb işler yapmak gibi hangisine beceriniz varsa bu konuda kendinizi geliştirin.
Yalnız ek iş yapayım derken kendinize en önemlisi de ailenize zaman ayırmayı unutmayın. Çünkü plandığınız bütçe , kazancınız vb hepsi aslında sizin ve ailenizin mutluluğu içindir. Çok kazanacağım diyerek hırs yapmak, ailenizi ihmal etmek sizi mutlu etmediği gibi bütün hayallerinizin yıkılmasına da sebep olabilir. Yani her şeyin ortasını bulmaya çalışın.
"""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""
BÜTÇENİZİ PLANLAMAK VE TAKİP ETMEK İÇİN GELİR GİDER 3.1 VERSİYONU KULLANIN.
"""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""
No comments:
Post a Comment
Yorumunuz için teşekkür ederiz. En kısa zamanda geri dönüş yapacağız.