Gelir ve giderlerimizi takip etmek için hepimiz değişik araçlar kullanırız. Kimimiz kendi yaptığımız veya aldığımız programı kullanırken kimimiz de gelir ve giderini bir ajandaya veya not defterine tutmaya çalışır. Genelde birçok kişi kendini gelir ve gider dengesini korumak için not almaya mecbur hisseder. Peki gelir ve giderimizi takip etmek için program mı kullanalım yoksa bir not defteri işimizi görür mü? Gelir ve giderimizi yazmadan da takip etmemiz mümkün mü? Bugün, bu ve benzeri soruların cevabını bulmaya çalışacağız.
Kişisel ve kurumsal anlamda her daim gelir ve gider takibine ihtiyacımız vardır. Kurumsal anlamda tutulan gelir ve gider takipleri profesyonel anlamda gerçekleştirilmeye çalışılır. Bu durum kurumsal anlamda iş yapan kuruluşların varlığını devam ettirebilmesi adına oldukça önemlidir. Bunun yanında kişisel anlamda tutulan gelir ve gider takipleri biraz daha amatörce görünse de bence oldukça önemlidir. Çünkü kişisel anlamda gelir ve gider dengesini kaçırdığımızda kötü sürprizlerle karşılaşmamız oldukça yüksektir. Buradan anlaşılacağı üzere belli geliri olan kişilerin kendilerine ait bir gelir gider listesi tutması ve dengeyi korumaları oldukça önemlidir. Bu liste tutulmasa da olabilir mi? sorusunun cevabı her ne kadar olabilir olsa da uzun vadede sürdürülebilir değildir.
Peki gelir ve giderimizi tutmak için ne kullanalım? Bir bilgisayar programı mı yoksa bir defter mi? Aslında her iki sorunun cevabı da evet. Gerek programın gerek deftere tutmanın kendilerine göre artı ve eksileri vardır. Ben aklıma gelenleri sizlerle paylaşmaya çalışacağım. Sizler de kendi görüşlerinizi yorumlara ekleyebilirsiniz.
Gelelim programın ve defter tutmanın artı ve eksilerine:
1- Gelir ve giderinizi tutmak için bir bilgisayar programı kullanmak istiyorsanız ya program hazırlamayı bileceksiniz ya da belli bir ücret karşılığı bir program satın alacaksınız. Evet ücretsiz programlar var ama sizin işinizi ne kadar görecek veya sizin isteklerinize ne kadar cevap verecek bilemezsiniz. Bu yüzden program kullanacaksanız isteklerinize tam cevap verecek bir program bulmanızı veya hazırlamanızı/hazırlatmanızı tavsiye ederim. Gelir ve gideri tutmak için defter kullanacaksanız yukarıdaki saydıklarımıza ihtiyacınız kalmayacak demektir. Zira bir not defterini gelir gider takibi için kullanacaksanız kendinize göre dizayn etme şansınız vardır.
2- Gelir ve gider takibini tutmak için bir defter kullanacaksanız her aşamayı her ay kendinizin hazırlaması gerekir. Gelirlerinizin ne olacağından tutunda hesaplamalara kadar her aşama sizin elinizden geçecektir. Bazı durumlarda aynı hesaplamayı birden fazla kez yapmanız gerekeceği de bir muhakkak. Fakat basit bir excel programı bile bu saydıklarımızı ortadan kaldıracaktır. Başta sadece bir kez gelir ve gider başlıklarını girdiğinizde program sizin yerinize hesaplamayı otomatik gerçekleştirir. Sizde aynı hesaplamaları tekrar tekrar yapmak zorunda kalmazsınız.
3- Bilgisayar programı bilmeden programla takip çok zordur. Hata yapma olasılığınız yüksektir. Bu yüzden programlamayı bilen bir kişiden yardım almanız gerekir. Ama defter tutmada program bilgisine ihtiyacınız yoktur.
4- Defter tutmada her aşamayı her bölümü kendiniz kontrol etmeniz gerekir. Ama programda buna ihtiyacınız yoktur. Çünkü güzel bir program gelir ve giderinizin her ayrıntısını sizin yerinize kontrol eder ve sizin için bunu takip etmek oldukça kolaydır.
Sonuç itibariyle program kullanmak veya defter tutmak tamamen size kalmış. Hangisi gelir ve gider dengenizi daha iyi sağlamanıza yardımcı oluyorsa onu kullanmanızı tavsiye ederim. İster defter tutun ister program kullanın ama mutlaka gelir ve giderinizi dengelemenizi tavsiye ederim. Giderlerinizin hiçbir zaman gelirlerinizi geçmesine müsaade etmeyin.
Peki siz gelir ve giderinizi takip etmek için ne kullanmayı düşünüyorsunuz?
(NOT: Gelir gider takibini programla yapmak isteyenler için sitemizde yayınlanan Gelir Gider 2.4 Programını incelemelerini ve kullanmalarını tavsiye ederim. Programı almak için bize İLETİŞİM adresimizden veya konyatoptanci@gmail.com mail adresinden ulaşabilirsiniz.
Bence en mantıklısı program kullanmak. En azından hesaplama derdinden kurtulursunuz.
ReplyDelete