Regaib Kandili - Yazılım-Mobil-Ticaret Uygulamaları&Haberleri

Wednesday, May 15, 2013

Regaib Kandili

Mübarek üç ayların başlamasıyla birlikte rahmet esintileri soluyan islam  alemi için arzu ve isteklerinin duaya dökülmesi, günahlardan arınması adına mübarek bir günü daha Allah izin verirse idrak edeceğiz. 16 Mayıs'ı 17 Mayıs'a bağlayan gece yani perşembe akşamını Cuma akşamına bağlayan gece Regaib Kandili.  Peki Regaib nedir? Regaib Kandili Nasıl İdrak edilmeli? Acizane Tavsiyelerimizi sizlerle paylaşmaya çalışacağım:


Regaib arapça bir kelime. kökü "reğa-be"den gelmektedir. Anlam olarak "bir şeyi istemek, arzulamak, ona karşı meyletmek ve onu elde etmek için çaba göstermek anlamına gelmektedir. Bizim anlayacağımız manada ise Regaib, kendisine rağbet edilen, arzulanan anlamına gelmekte.
Mübarek üç ayların başlangıcı olan Recep Ayının ilk Cuma gecesi (yani Perşembeyi Cumaya bağlayan gece) Regaib Kandilidir. Aslında dinimizde Cuma günlerinin ve gecelerinin ayrı bir önemi vardır. Hele bu geceye Bir de böyle mübarek bir gece eklenirse önemini varın siz düşünün. Sonsuz kerem sahibi Allah, kullarını affetmek için birbirinden güzel geceler ve günler ihsan etmiştir. İşte bu gecelerden biri olan Regaib Gecesinde de günahlardan af dilemek, dileklerimizi her şeye gücü yetene iletmek gerekir. Bu gecede yapılan dualara, istiğfarlara, namazlara, gündüzünde tutulan oruçlara Yüce Allah'ın sayısız sevaplar vereceğini, bizleri affedeceğini ve dualarımızı kabul edeceğini ümit ediyoruz. Çünkü bu geceye Ragaib denmesinin nedeni Allah'ın lütfunun, kereminin ve ihsanının bol olması, günahları affetmesi ve duları kabul etmesi sebebiyledir.

Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed (s.a.v.)'in her günü ayrı bir güzellik içinde yaşamıştır. Peygamber Efendimiz (s.a.v) Recep Ayının girmesiyle birlikte çokça dua eder, namaz kılar, oruç tutar ve iyiliklerin her çeşidini yapar , sadaka verirdi. Yine Peygamber Efendimizin Regaib Kandilinin gündüzünü oruçla geçirdiği ve bu geceye has on iki rekat namaz kıldığı rivayet edilmektedir. Bu ve benzeri bilgileri değişik sitelerden ayrıntılarıyla öğrenebilirsiniz.

Mübarek üç ayların girmesiyle birlikte bizde kendimize biraz çeki düzen verelim. Regaib Kandilinin gündüzünü oruçla gecesini namazla, duayla ve tevbe istiğfarla geçirelim. Bütün bir yıl düştüğümüz dünya sevgisinden, mal mülk çoğaltma hastalığından, kalp kırmalarından, yalan dolan, kin haset vb her türlü kötü huydan vazgeçmeye çalışalım.

Bu gecenin nasıl idrak edilebileceğine gelince:
Bu geceyi oruçla karşılayalım.
Bol bol Kur'an-ı Kerim Okuyalım.
Peygamber Efendimize bol bol salavat getirelim.
Kaza namazlarımız varsa en azından bir günlük kaza namazı kılalım.
Mümkünse Yatsı namazını camide cemaatle kılalım. Eğer camide bir program varsa iştirak edelim.
Kılabiliyorsak tesbih namazı veya hacet namazları kılalım.
Yine güzümüz varsa sadaka verelim. Bir yetimin başını okşayalım, Onların halini hatırını soralım, Gücümüz varsa  ya da imkanlarımız ölçüsünce ihtiyaçlarını giderelim.
bol bol dua edelim. Sadece kendimize değil tanıdıklarımıza, yakınlarımıza, ölmüşlerimize de dua edelim. Özelikle İslam aleminin birlik ve dirliği, zulümlerin son bulması adına bol bol dua edelim.

Tüm İslam aleminin Regaib Kandili Mübarek Olsun.

"Resulullah (sav) buyuruydular ki: "Beş gece vardır ki, onlarda yapılan dualar geri dönmez, kabul olunur: Receb'in ilk gecesi, Şâban ayının  15. gecesi, Cuma gecesi, Ramazan Bayramı gecesi, Kurban Bayramı gecesi."

No comments:

Post a Comment

Yorumunuz için teşekkür ederiz. En kısa zamanda geri dönüş yapacağız.