Excel ile uğraşan bir çok insan az ya da çok access ile de uğraşmak zorunda kalmıştır. Access bir veri tabanı programı olmasının yanında excelle beraber çalışabilen bir program. Bende excelle uğraşmaya başladığım günden bu yana excel bilgimi geliştirmeye ve excelle beraber çalışabileceğim programları tanımaya çalışıyorum.
Hem excel hem de yeni öğrenmeye başladığım access ile ilgili bilgilerimi ve deneyimleri de paylaşmayı seviyorum. İşte bu yüzden Allah nasip ederse siz değerli ziyaretçilerime hem exceli tanıtmaya ve programları sizlerle paylaşmaya çalışırken hem de bundan böyle access'i tanıtmaya ve access ile yaptığım programları sizlerle paylaşmaya çalışacağım. İsterseniz ilk dersimiz de Access'i tanımak olsun.
Access bir veri tabanı programıdır. veri tabanları çok sayıda bilginin tutulduğu bir kütüphaneye veya hardiske benzetebilirsiniz. Access veri tabanı programı da istenilen bilgiyi istenilen şekilde oluşturmayı ve istenilen zamanda getirmeyi, kullanmayı sağlayan bir programdır. Access'i açtığımızda karşımıza resimde görüldüğü gibi bir ekran çıkacaktır. En üst bölümde boş veri tabanı alanı bulunmaktadır. Eğer sıfırdan yeni bir veri tabanı oluşturmak istiyorsak bu bölümü seçmemiz gerekiyor.İkinci bölüm ise hazır veri tabanı projelerinin bulunduğu alandır. Bu alandan oluşturmak istediğimize yakın bir veri tabanı örneği varsa o veri tabanını seçerek başlıyabiliyoruz. Tabiki hazır veri tabanlarındaki bilgileri değiştirmemizde mümkün.
İster boş bir veri tabanı istersek de hazır bir veri tabanı seçelim normal veri tabanı mantığında aşağıdaki bölümler olacaktır:
Tablolar: Veri tabanının en temel nesnelerdendir. Saklamak veya kullanmak istediğimiz veriler tablolara işlenir. Sayacağımız diğer veri tabanı bölümleri tablolara bağlı olarak çalışır.
Sorgular: Bir tabloda çok sayıda kayıt bulunabilir. Sorgular bu kayıtlardan istenilen özelliklerdekileri bulmak ve görebilmek için oluşturulurlar.
Formlar : formlarda yine tablolara bağlı olarak çalışırlar. formlar, tablolara bilgi girişini kolaylaştıran, görsel açıdan anlaşılır bir ekran görüntüsü hazırlayan bölümlerdir.
Raporlar: Raporlar adından da anlaşılacağı üzere hazırlanan kayıtları kağıda dökmek için sayfa dizaynlarının oluşturulduğu bölümlerdir.
Makrolar: Eğer birden çok adımda oluşan bir programınız varsa makroları kullanabilirsiniz. Makrolar exceldeki gibi çalışan küçük porgramcıklardır.
Modüller: Hemen hemen makrolarla aynı olmasına rağmen modüller visual basic programlama dili komutları kullanan programcıklardır.
Veri tabanı oluşturmak için ilk yapmanız gereken tablo oluşturmaktır. Çünkü yukarıda da bahsettiğimiz gibi diğer bölümler tablolara bağlı olarak çalışmaktadırlar. Tabloları oluştururken değişik alanlar göreceksiniz. Bu alanlara değişik veri türlerini kaydedebilirsiniz. Bu veri türleri:
Metinler
Notlar
Sayılar
Tek ve çift
Tarih/saat
Para birimi
Otomatik sayı
Evet/Hayır
Köprü
OLE Nesnesi ( Resim, müzik gibi nesnelerine eklenmesinde kullanılır)
"Bismillah her hayrın başıdır"
No comments:
Post a Comment
Yorumunuz için teşekkür ederiz. En kısa zamanda geri dönüş yapacağız.