Son günlerde yükselen dövizleri takip eden insanların dikkatini çeken bir yatırım aracı daha var. Her ne kadar elle tutulan bir para birimi olmasa da şu an dünyada en değerli para birimi olan bitcoinden bahsediyorum. Belki daha önce farkeden, belki de benim gibi yeni farkedenler için bitcoin ve bitcoin benzeri para birimlerine ilişkin bir makale ve haber dizisi hazırlamaya çalıştım. Şimdi gelin bu bitcoin neymiş? Hangi özellikleri varmış bir öğrenmeye çalışalım. (Ben bu makaleye devam ettiğimde bir bitcoin değeri yandaki gibiydi. Yani ortada tüm para birimlerinden daha değerli bir para biriminden bahsediyorum. Hal böyle olunca tüm internet aleminin de ilgisini kendisine çekebiliyor. )
Şimdi bu kadar değerli kripto para birimini tanımaya başlayalım:
Bitcoin: Kriptolu yani diğer adıyla şifreli para kategorisinde, açık kaynak kodlu dijital bir para birimi. Bitcoin, bugün kullandığımız TL,Dolar,Euro vb para birimleriyle yaptığınız tüm işlemleri yapabileceğiniz bir özelliğe de sahip. Yalnız bitcoin'i diğer para birimlerinden ayıran en önemli özelliği ise herhangi bir devlet yada otoritelere bağlı olmaması. Yani bitcoin bir nevi ayrı bir devlet gibi. Dünyanın hiçbir hükümeti veya para otoritesi bitcoine karışamıyor. Çünkü bitcoini hiçbir hükümet kontrol etmiyor. Onun yerine bircoini kontrol eden kendi ağı. Bu da bitcoin'i ayrı bir değerli hale getiriyor.
Bitcoin, 31 Ekim 2008 yılında Satoshi Nakamoto adlı bir kişinin (kimisi buna bir grupta diyor) "Eşten eşe elektronik nakit sistemi" adlı bir teknik döküman (whitepaper) yayınlamasıyla ortaya çıkıyor. Bitcoin 'in kuruluş amacı ise güzel bir mantık üzerine oturtulmuş. Bitcoin,bankalara,aracı kurumlara yada üçüncü parti ödeme sistemlerine güvenme ihtiyacını ortadan kaldırmayı amaçlamış. Bu amacına hem ulaştığını hem bu amacınıın dışında farklı bir yatırım aracına da döndüğünü söylemek yanlış olmaz.
Bitcoin'in en güzel taraflarından birisi de işlemlerinin çok hızlı olması. Arada aracı kurumlar ve sistemler olmadığı, kullanıcılar kendi aralarında veri alış verişi yaptığından dolayı bitcoin haftanın yedi günü ve 24 saat kullanılabiliyor.
Şubat 2015'ten itibaren, 100.000 'den fazla tüccar ve satıcı, bitcoini ödeme aracı olarak kabul etti. Yine 2017 yılında yapılan bir araştırmaya göre 2,95 ile5,8 milyon eşsiz kullanıcı kripto para birimi bitcoini kullanıyor. 2018 yılında bitcoin kullanıcılarının sayısı ise 28.378 milyon sayısına ulaşmış.
Sizde bitcoin hakkında bilgilerinizi ve yorumlarınızı bizimle paylaşabilirsiniz.
Gelecek makalede Bitcoin nasıl alınır? sorusuna cevap vermeye çalışacağım.
No comments:
Post a Comment
Yorumunuz için teşekkür ederiz. En kısa zamanda geri dönüş yapacağız.