Excelde En Çok Kullanılan 10 Formül - Yazılım-Mobil-Ticaret Uygulamaları&Haberleri

Friday, September 8, 2017

Excelde En Çok Kullanılan 10 Formül

excel formülleri
Excel, basit ya da profosyonel programlar ve hesaplamalar yapmak için ideal bir program. Bazen birkaç formülle işinize yarar bir programcık yapabilirsiniz. Ya da biraz daha ileri bir excel bilginiz varsa makrolar vb kullanarak daha karmaşık programlar ve hesaplamalar yapma şansınız vardır. Peki basit ya da orta düzeyde bir program yapabilmek için en çok hangi formülleri kullanabilirsiniz? Bu sorunun cevabını merak edenler için yazmaya çalıştık. İşte başlangıç veya orta düzeyde en çok kullanılan excel formülleri:
1- DÖRT İŞLEM FORMÜLLERİ (Topla-Çıkar-Böl-Çarp): Excel daha çok hesaplama yapmak için tasarlanmış bir ofis programıdır diyebiliriz. Haliyle bir hesap varsa dört işlem formülleri de en çok kullanılan formüllerin başında gelir. Dört işlem formüllerini kullanarak bir sütundaki veya satırdaki sayıları toplayabilir, çıkartabilir, bölebilir veya çarpabilirsiniz.

2-EĞER FORMÜLÜ:  Excelin en çok kullanıldığı bir diğer yönü mantıksal sınamalardır. Bu açıdan excelde en çok kullanılan bir diğer formül de "Eğer" formülüdür. Eğer formülünü kullanarak değişik mantıksal sınamalar yapabilir ve basit programlar hazırlayabilirsiniz

3-BUGÜN FORMÜLÜ: Excelin en çok kullanılan bir diğer formülü "BUGÜN" formülüdür. Basit bir formül olmasına rağmen excelde en çok kullanılan formüllerden biridir. Excelde herhangi bir hücreye =BUGÜN() " yazarsanız o hücrede o güne ait tarihi otonatik olarak görebilirsiniz.
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
""""""""""""""""""""REKLAM ALIM İLANI"""""""""""""""""""





------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

4-DÜŞEYARA FORMÜLÜ: Excelin arama fonksiyonlarından biri olan "Düşeyara" formülü ile bir tablodaki bir veriyi aratabilir ve aradığınız değeri "düşeyara" yazdığınız hücrede gösterebilirsiniz.

5-INDIS FORMÜLÜ:Biraz ileri düzey olacak ama basit programlar yaparken oldukça lazım olan bir formül. "INDIS" formülü ile bir tablo ya da aralıktaki bir değeri ya da aradığınız başvuruyu gösterebilirsiniz.

6-EĞER HATA FORMÜLÜ:Excel dediğimiz gibi oldukça işlevsel imkanlar sunan bir yazılım. Bir formül yazdınız ama sonuç vermiyorssa üzülmeyin. Excelde bununda çaresi var. Yapacağınız şey #YOK yazan bir bilgi görmektense sonuca 0(sıfır) veya istediğiniz bir değeri yazdırmak.Bunu da "EĞERHATA" formülü ile yapabilirsiniz.

7-KAÇINCI FORMÜLÜ: Excelde arama formüllerinden biri de "KAÇINCI" dır. Kaçıncı formülü bir tablo ya da aralıktaki aradığınız değerin sırasını size bildirir. Ne işimize yarayacak demeyin. INDIS formülünü kaçıncı formülü olmadan kullanmanız çok zordur.

8-YADA FORMÜLÜ: Excelde mantıksal sınamalar yazarken birden çok sınama deneyecekseniz başvuracağınız formül "YADA" formülüdür. Yada formülü bağımsız değişkenleri doğru ya da yanlış olarak döndüren kullanışlı bir formüldür.

9-VE FORMÜLÜ: Yine mantıksal bir formül olan "VE" formülü birden fazla değişkeni denetleyen bir formüldür. Tüm bağımsız değişkenler doğru ise doğru olarak olarak sonuç veren bir formüldür.

10-MAK ve MİN FORMÜLÜ:Geldik en çok kullanılan son formülümüze. Son formülümüz "MAK ve MİN " formülleri. MAK formülü bir değer kümesindeki en büyük değeri MİN ise tam tersini veren kullanışlı bir formüldür.

Tabiki tüm formüller bu kadar değil. Yazdığıınız veya hesapladığınız programa göre değişiklik gösteren bir durum. Bazen tek bir formül ile işinizi görebilirken bazen de sadece bir hücreye iç içe formülleri yazmanız gerekebilir. Ben sadece basit veya orta düzeyde en çok kullanabileceğiniz formülleri açıklamaya çalıştım. Sizinde eklemek istedikleriniz olursa yorumlara ekleyebilirsiniz.


No comments:

Post a Comment

Yorumunuz için teşekkür ederiz. En kısa zamanda geri dönüş yapacağız.