Excelde Makrolar - Yazılım-Mobil-Ticaret Uygulamaları&Haberleri

Tuesday, January 8, 2013

Excelde Makrolar



Sitemizde Excel derslerine ve uygulamalarına devam ediyoruz. Allah izin verirse elimizden geldiği ve bilgilerimiz dahilinde sizlerle Excelle ilgili bilgilerimizi ve uygulamalarımızı paylaşmaya çalışıyoruz. Ama bizim istediğimiz sadece bizim bilgilerimiz değil sizlerinde excelle ilgili bilgilerinizi bizlerle ve tüm ziyaretçilerimizle paylaşmanız. Bugün sizlerle excelde makroları anlatmaya çalışacağız. Makrolar nedir?ne işe yararlar? Basit bir uygulama ile makroları tanıyalım:

Microsoft Excel'de bir işi sık gerçekleştiriyorsanız, bu işi makro kullanarak otomatikleştirebilirsiniz. Makro, Microsoft Visual Basic modülünde  saklanan ve işi her gerçekleştirmeniz gerektiğinde çalıştırılabilen bir komut ve fonksiyonlar dizisidir.
Örneğin, birbiri ile ilgili sayfalar hazırladınız ve bunları ana bir sayfanıza  bağlamak istiyorsunuz. Eğer makroları kullanmadan bunu hazırlayacağım derseniz her sayfada ana sayfa bağlantısını tekrar tekrar hazırlamanız gerekir. Ama bu işi makroları kullanarak kolayca yapabilir tekrar tekrar uğraşmadan her sayfaya hızlı ve kolay yoldan uyarlayabilirsiniz. Şimdi bunu bir örnekle görmeye çalışalım:
1-      ilk olarak exceli açalım.
2-      Excelde sayfa 1, sayfa2, sayfa 3 olarak üç bölüm çıkacaktır. Önce sayfa 1’in ismini ana sayfa olarak değiştirelim.
3-      Sayfa 2’ye geçelim. Araçlar-makrolar-yeni makro kaydet seçeneğine tıklayalım. Bu seçenekle yeni bir makro kaydetmeye başlarsınız. Şimdi sayfa 2’de boş bir hücrede ana sayfa yazalım. Ana sayfa yazısına tıklayıp farenin sağ tuşuna basalım. Köprüyü seçelim.  Gelen ekranda bu belgede yerleştir bölümüne tıklayalım. Oradan ana sayfayı seçelim.tamam tuşuna basıp çıkalım. 

4-      Ana sayfa yazdığımız hücreyi yeniden seçelim. Kutucuğa istediğiniz yazı karakterini, dolgu rengini uyarlayalım. 

5-      Makro durduru seçelim. Böylece ana sayfaya bağlantı yaptığınız bir makro oluşturmuş oldunuz. Şimdi 10 tane daha sayfa ekleseniz her sayfaya makro uygula diyerek ana sayfa bağlantısını tekrar oluşturmanıza gerek kalmadan bağlantı oluşturabilirsiniz.
Yalnız dikkat etmeniz gereken bir konu makroları her zaman kullanmak tehlikeli olabilir. Zira internetten indirdiğiniz birçok yazılım ya da programda makrolarla virüs bulaştırma ihtimaliniz var.

No comments:

Post a Comment

Yorumunuz için teşekkür ederiz. En kısa zamanda geri dönüş yapacağız.